22-01-05

Wat bespaar je met te isoleren ?

De warmteverliesberekeningen zijn vrij ingewikkeld als je ze goed wil doen. Uitleggen in een blogje zoals deze heeft weinig zin, omdat ik hier geen grafieken en rekenbladen en dergelijke kan op plaatsen. Trouwens moet je nog met de berekende cijfers iets kunnen doen natuurlijk.
 
Doch kan ik hier een voorbeeld geven van het verbruik aan de hand van berekeningen van Stijn, forumbezoeker bij de bondbeterleefmilieu. Zijn reken-analyse is meer dan zomaar een ruwe schatting. Uit berekeningen blijkt dat zijn analyse klopt.
 
Zijn berekeningen kan je makkelijk extrapoleren op uw woning, wanneer u de K-waarde kent, en dat is niet moeilijk te berekenen. (zie vorige berichten).
 
Ik neem zijn tekst integraal over;
-----------------
Eigenlijk kun je heel eenvoudig een ruwe afschatting maken van het verbruik voor de verschillende isolatieniveaus. K30 bijvoorbeeld, betekent dat je 0.3 W verliest per vierkante meter buitenoppervlak (muur, keldervloer of dak) per graad temperatuursverschil.
 
Bij de volgende veronderstellingen:

* verwaarlozen ventilatieverliezen (tamelijk realistisch mits gebruik van balansventilatie)
* verwaarlozen zonnewinsten (als je ze toch meerekent, kun je behoorlijk wat minder verbruiken)
* je huis haalt ook effectief de k-waarde die je vooropstelt, dus een scrupuleus ontwijken van koudebruggen.
* warmtebronnen zoals radiatoren staan voornamelijk opgesteld aan binnenmuren, of je hebt lagetemperatuursverwarming. Een verwarmingselement aan een buitenmuur/venster zetten geeft vanzelfsprekend aanleiding tot meer verlies. Je kunt tamelijk gemakkelijk met dit soort dingen rekening houden in een berekening, maar dan moet je de details van het ontwerp van je huis kennen.
* de buitentemperatuur in Belgie is gemiddeld 9.8 graden, uitgemiddeld over dag en nacht, 365 dagen per jaar; dat wil zeggen dat je gemiddeld het hele jaar door 10 graden verschil hebt tussen binnen en buitentemperatuur (natuurlijk is dat 's winters 20 graden en 's zomers 0 graden verschil, maar dat maakt eigenlijk niets uit voor het resultaat van de berekening).
* als je een vierkant huis bouwt met een gelijkvloers en een verdiep, elk met 100m2 vloer oppervlak (10x10 meter buitenafmetingen), en elk verdiep is (inclusief vloerdikte) 2.9m hoog, dan heb je 232m2 buitenoppervlak (muur+vensters, met gemiddeld 0.3W/m2K verlies). Je vloer die op de buitengrond rust is 100m2. Je dak (helling 20graden) heeft dan een oppervlak van 106m2. Totale buitenoppervlakte: 100 (vloer)+232 (muren+venster) + 106 (dak) = 438m2. Met een gemiddeld temperatuursverschil van 10 graden (over het dak zal dat iets meer zijn, over de vloer iets minder), heb je dan een verlies van 4380W, gemiddeld continu over het hele jaar. Een Watt is een Joule per seconde, en er zijn 31536000 seconden in een jaar, dus verlies je 138127680 kJ, dat je dus zal moeten bijstoken met aardgas. Algemeen, als je een huis hebt met Kx, zal je '4604256 maal x' kJ verbruiken.

* Als je 1 kubieke meter aardgas verbrand, komt er 35000 kJ warmte vrij (veronderstel condensatiegasketel met rendement van 100%). Dus moet je voor Kx '132 maal x' kubieke meter aardgas verstoken per jaar. Met andere woorden:

K10: 132 m3
K20: 264 m3
K30: 396 m3
K40: 528 m3
K50: 660 m3


Dit is ten gevolge van verwarming alleen (dus geen sanitair warm water, mocht iemand dit willen vergelijken met zijn gasrekening).
Er kan best wat gekibbeld worden over deze cijfers, maar aangezien de gemiddelden uit realistische cijfers bestaan (gegevens KMI, enz), en alle formules lineair zijn in hun variabelen, zouden de fouten min of meer moeten uitmiddelen, gesteld dat de aannames vervuld zijn. Als je geen balansventilatie zet, stijgt je verbruik met pakweg 220m3 (volgens cijfers verlies je in een K55 huis gemiddeld 30% van je energie aan natuurlijke ventilatie, als je geen balansventilatie zet). Op z'n minst heb je nu toch al de grootte-ordes van je verbruik en weet je ongeveer waar het vanaf hangt...
---------------------
Met dank aan Stijn.

 

02:24 Gepost door Koenraad | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.